Kawa z tego regionu pochodzi od małych producentów i obrabiana jest w mokrym młynie o nazwie „Beneficio Catalan”.
Młyn działa jak dobrze naoliwiona maszyna, z wdrożonymi profesjonalnymi procedurami i pełną transparentnością.
Specyfikacja Produktu:
Kraj: Gwatemala
Region: San Martín Jilotepeque
Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai
Obróbka: Na mokro
Wysokość upraw: 1600-1800 m n.p.m.
ODMIANA
Kawa ta jest mieszanką czterech głównych szczepów uprawianych w Gwatemali: Bourbon, Typica, Caturra i Catuai. Tworzy świetny blend, który w połączeniu z mikroklimatem nadaje kawie niepowtarzalne smaki niespotykane w żadnym innym regionie Gwatemali.
OBRÓBKA
Kawa dostarczana jest codziennie przez drobnych producentów. Na początku wiśnie są drylowane, a następnie fermentują w tankach. Następnego dnia kawa jest myta i układana grubymi warstwami na patio. Ziarna obracane są regularnie celem ich równomiernego suszenia.
W szczycie zbiorów kawa suszona jest w pełni kontrolowanych suszarkach mechanicznych (guardiola).
JAK ZAPARZYĆ
Owocowo-kwiatowy charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze V60.
Zalecamy nieco grubsze mielenie, ale jednocześnie dłuższy czas ekstrakcji. Pozwoli to wydobyć jeszcze więcej słodyczy oraz niuansów, z których składa się ta kawa.
Chemex lub french press również będą świetnym wyborem!
POLECANA METODA PARZENIA
PROPORCJE: 65 g kawy na 1 litr wody
TEMPERATURA WODY: 93 °C
MIELENIE: średnio-grube
CZAS PARZENIA: 3:45 minut
METODA:
- Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 40 sekund.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!