Kawa Opolanka Peru 65% Brazylia 35% -...

Kawa Opolanka Peru 65% Brazylia 35% - 500g mielona

Skontaktuj się w sprawie dostępności
62,40 zł
Brutto
0

Znajdziesz w niej nuty czekolady, karmelu, nugatu i czerwonego jabłka

Zapytaj o dostępność

Zapytaj o dostępność

Kawa Opolanka Peru 65% Brazylia 35% - 500g mielona

Znajdziesz w niej nuty czekolady, karmelu, nugatu i czerwonego jabłka


 


Opis

Opolanka to mieszanka najlepszych składników inspirowana naszym rodzinnym miastem. Pełna zaskoczeń, różnorodna, intensywna i urzekająca – zupełnie jak samo Opole!

Znajdziesz w niej nuty czekolady, karmelu, nugatu i czerwonego jabłka. Ziarna wypalone są uniwersalnie – Opolankę zaparzysz dowolnym sposobem: w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, ekspresie przelewowym i dripie.

Specyfikacja Produktu:

KRAJ: Peru

REGION: Cajamarca

ODMIANA, Bourbon, Typica

OBRÓBKA: myta

WYSOKOŚĆ UPRAW: 1700 m n.p.m.

KRAJ: Brazylia

REGION: Campo das Vertentes

ODMIANA, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai

OBRÓBKA: naturalna

WYSOKOŚĆ UPRAW: 1300 m n.p.m.

PRODUCENT

Opolanka składa się z dwóch kaw jakości specialty: Peru Cajamarca i Brazylia Campo das Vertentes.

Peru Cajamarca – ziarna pochodzące z kooperatywy Café del Futuro liczącej niespełna 350 małych producentów. Rosną na wysokościach powyżej 1700 m n.p.m. i są w całości zbierane ręcznie, co przekłada się na najwyższą jakość. Kawy z tej kooperatywy są organiczne, a dzięki współpracy producenci mogli zbudować nowoczesną infrastrukturę do obróbki, która zapewnia powtarzalność oraz czystość kaw każdego roku.

Brazylia Campo das Vertentes – produkcja kawy w tym regionie sięga roku 1860. Dzięki unikalnemu klimatowi i położeniu między dwoma dużymi akwenami, warunki do uprawy kawowca są tutaj idealne – żyzne gleby i dostatek wody kształtują unikalne terroir, które charakteryzuje wysokie, okrągłe body oraz czystość i słodycz.

ODMIANA

Opolanka to miks różnych odmian m.in. Mundo Novo, Bourbon, czy Caturra. Są to odmiany charakterystyczne dla Ameryki Południowej i cechują się zbalansowanym profilem smakowym, wyraźnymi nutami owoców oraz czekolady. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych varietali kawę cechuje różnorodność, intensywność i uniwersalność – zaparzysz ją w każdej metodzie parzenia!

OBRÓBKA

Peru Cajamaca to ziarna z obróbki mokrej. Pozwala ona na uzyskanie czystego oraz wyrazistego profilu smakowego z wyczuwalnymi nutami owocowymi, które balansują głęboki smak czekolady oraz karmelu.

Brazylia Campo das Vertentes pochodzi z obróbki suchej, która podnosi body oraz słodycz.

Połączenie tych dwóch obróbek pokazuje, że przeciwieństwa potrafią się przyciągać. ;)

JAK ZAPARZYĆ

Opolanka to kawa uniwersalna – zaparzysz ją tak jak lubisz: w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, aeropressie czy dripie. My najbardziej lubimy parzyć ją w ekspresie przelewowym.

Najlepiej zmielić ziarna bezpośrednio przed zaparzeniem i używać miękkiej, filtrowanej wody. Opolanka smakuje doskonale zarówno z mlekiem jak i bez – przekonaj się, że czarna kawa może być pyszna!

POLECANA METODA PARZENIA

PROPORCJE: 65 g kawy na 1 litr wody

TEMPERATURA WODY: 95 °C

MIELENIE: średnie, średnio-drobne

CZAS PARZENIA: 3:30 minut

METODA

Ekspres przelewowy:

przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawy

zamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżanki

Ekspres ciśnieniowy:

ustaw młynek na drobne mielenie

czas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund

Szczegóły produktu

OPO500M

Opinie o produkcie (0)

Brak opinii o produkcie

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt został dodany do schowka
Produkty dodane do porównania

Strona korzysta z plików cookie
w celu realizacji usług zgodnie
z Polityką Prywatności.